Trui@art-niva.be

Trui Gysseling

Verschillende elementen

Toegevoegde voorwerpen of afbeeldingen verliezen voor een stuk hun gebruiksfunctie of beeldwaarde en worden onderdeel van de structuur. Toch blijven de verschillende elementen vaak herkenbaar aanwezig.


Drager blijft duidelijk zichtbaar

Elk deel van een werk heeft zijn plaats in het geheel. Zo speelt de drager van een schilderij of collage een belangrijke rol en blijft hij prominent aanwezig. Ook het materiele van toegevoegde kleur heeft een grote invloed.


Onderzoeken, experimenteren en combineren

Onderzoeken, experimenteren en combineren staat centraal. Soms vertrekt ik van een bepaald materiaal dat mij boeit, andere keren laat ik mij inspireren door wat ik om mij heen zie of hergebruik ik afgedankte voorwerpen.


De verschillende elementen kunnen samengebracht zijn in tijdelijke assemblages of duurzaam met elkaar verbonden. Afhankelijk van het gebruikte materiaal kunnen de werken eenvoudig en strak zijn, of complex en chaotisch.


Ze verwijzen nooit naar iets anders dan hun eigen tastbare aanwezigheid. In al hun verscheidenheid nodigen ze de kijker uit om hen aan te raken.

www.truigysseling.be

Ondanks alle verandering blijft de fascinatie voor de textuur en de kleur van de materialen die ik combineer en allerlei bewerkingen laat ondergaan.


Deze materialen en kleuren of transparanties treden met elkaar in dialoog.

Interview


Ik heb mij lang aangetrokken gevoeld tot sobere uitgepuurde werken waarbij het materiaal zeer zichtbaar blijft. Dat geeft mij echter geen voldoening meer.


Natuurlijk gaan veel veranderingen geleidelijk.


Maar de echte ommezwaai kwam er met de serie werken die ik voor de Bosphorus Bieënnale schilderde. Die kwamen gewoon vies en beduimeld terug. In de plaats van ze weg te smijten ben ik er laag na laag over beginnen schilderen. Het zijn complexe schilderijen geworden die samen de collectie ‘Istanbul Revisited vormen.


Het materiaal hoeft voor mij niet langer zichtbaar te zijn, het speelt gewoon mee, het drukt zijn stempel op het afgewerkte schilderij. En ik leef mij nu uit, vele transparante lagen boven elkaar, met afwisselende structuren en contrasterende kleuren geven mij weer het schildersplezier dat ik stilaan begon te verliezen.


Ik volg nu mijn eigen weg, zonder nog rekening te houden met wat anderen er over zeggen of wat volgense de huidige normen 'hoort'.


Tijdens de tentoonstelling ‘Vijf vrouwen in een kapel’ zal een aantal schilderijen uit de collectie ‘Istanbul Revisited’ te zien zijn.

Kunst in verandering

Tentoonstellingen ism collectief Niva


- 5 vrouwen in een kapel 2014

- Niva stelt tentoon in het CAT, 2011

- Aquarium, Galerie De Nieuwe Vaart, 2010

- Vijf vrouwen in een kapel, Kapel Campo Santo, 2010

- 5 jaar Nieuwe Vaart - Galerie De Nieuwe Vaart, 2010

- Ann Van der Gucht en Trui Gysseling 2006