trui@art-niva.be

www.zjan.net

Zjan van Miert

 

 

 

 

 

 

 

Zjan Van Miert

Zjan van Miert en Wim Adriaenssens
Tentoonstelling in Galerie De Nieuwe Vaart
14 november tot 6 december 2009

Zjan van Miert
foto - Zjan van Miert - "de Brug - Mortsel 2008"

Het vertrekpunt van mijn werk kan een banaal gegeven zijn, iets in de omgeving dat me inspireert, dingen die zich aanbieden, mijn leven passeren. Dat beeld zit dan in mijn geheugen, soms eventjes, soms voor een langere periode.
Tekeningen worden er niet veel gemaakt, hooguit een ruwe schets. Vaak verwoord ik mijn ideeën met een uitgebreide omschrijving. In afwachting van de uitvoering maak ik regelmatig een maquette, 3D-schetsen. Soms gebeurt er verder niets mee, de andere keer wordt de maquette een werk op zichzelf.
Ik tracht een zekere vorm van gevoeligheid in mijn werk te leggen, niet hard of afstandelijk, maar eerder een gevoel van voorzichtig lokken, voorzichtig aanspreken, eerder insluiten dan uitsluiten.

De uitwerking is een constante zoektocht naar de juiste materialen en een ontdekking van de mogelijkheden van elk materiaal. Hierbij is het belangrijk dat er een spanning tussen vorm en materiaal ontstaat die elkaar perfect aanvullen en aanvoelen.
De keuze van de materialen is zeer uiteenlopend, het kan eigenlijk alles zijn: metaal, hout, rubber, papier, textiel, gips, latex,  ...

Zjan van Miert